Unconference 2015: terugblik

Het is intussen een traditie aan het worden bij GentVertaalt om naast de maandelijkse netwerkavonden ook elk jaar een groter evenement te organiseren. In 2013 maakten we een bescheiden begin met onze CAT-toolnamiddag, het jaar daarop zagen we het groots en hielden we onze eerste echte vertalersconferentie in het Novotel in hartje Gent over de verschillen tussen Nederlands-Nederlands en Belgisch-Nederlands, en dit jaar zijn we de minder rigide toer opgegaan met onze eerste unconference, met als thema ‘beste praktijken voor vertalers en tolken’.

Sfeerbeeld Unconference

Sfeerbeeld, met dank aan Miet Ooms

Een unconference is een conferentie die geen conferentie wil zijn — een onferentie, zeg maar. Geen monologen van sprekers voor een muisstil publiek, maar gezellig met elkaar praten en van elkaar bijleren in verschillende groepjes.

De week voor de conferentie vroegen we de deelnemers een peiling in te vullen over welke onderwerpen ze aan bod wilden zien komen, en daaruit kozen we de 18 populairste thema’s. Welk thema wanneer en waar besproken zou worden, beslisten we samen de ochtend van de (c)onferentie zelf.

Onderwerpen Unconference

Onderwerpenbord

 

Er werden elk uur drie sessies tegelijkertijd gehouden, telkens ingeleid door iemand van ons (Mick, Tom en Sébastien), en een enkele keer door een vrijwilliger die de bal aan het rollen wilde brengen. Er ontstond elke keer een leuk groepsgesprek in een ongedwongen sfeer.

 

Enkele deelnemers hebben geblogd over hun ervaringen die dag, wat jullie uiteraard een leuker perspectief biedt dan dat van ons, de organisatoren:

Een unconference, wat is dat? (Miet Ooms)

Tot volgend jaar!

Het GentVertaalt-team

Leave a Reply