Netwerkavond januari 2015: verslag

Een nieuw jaar, een nieuwe stek voor onze netwerkavonden. In januari kwamen we bijeen in het gezellige restaurant Yanko, op een steenworp van het station Gent-Sint-Pieters, om wat bij te praten over het eindejaar en wat te kletsen over de vooruitzichten voor 2015.

GentVertaalt geniet blijkbaar een wereldwijde bekendheid: we hadden immers een gast op bezoek die van oorsprong wel Belgische is, maar nu in Hongkong woont. De Chinagangers onder ons konden meteen hun indrukken toetsen aan de beleving en ervaring van een ‘local’.

Zoals altijd het geval is op onze netwerkavonden, kwamen zowel oude bekenden als nieuwe gezichten over de vloer. Het is best grappig om te zien hoe nieuwbakken freelance vertalers toch altijd met dezelfde vragen en bekommernissen zitten. Hoe geraak ik aan werk? Hoe snel zal ik genoeg verdienen? Moet ik een CAT-tool aankopen, en welke dan? Stuk voor stuk vragen waar de ervaren rotten in het vak geen pasklaar antwoord op hebben, maar ze kunnen wel de juiste richting aangeven.

Voor het eerst sinds lang kwam ondertiteling als vertaaldiscipline nog eens aan bod. Moet je een ondertitelopdracht aannemen als je er nog geen ervaring mee hebt? Hoewel iedereen het erover eens is dat dit een risico is, bewees een collega dat het allemaal wel goed kan komen als je van aanpakken weet.

Netwerkavond januari 2015 - sfeerbeeld

Sfeerbeeld

GentVertaalt is en blijft ook een plek waar vertalers elkaar helpen. Er wordt heel vaak hulp geboden in onze Facebook-groep en tijdens zo’n netwerkavond is het dan altijd fijn om iemand die je geholpen heeft ook eens in levenden lijve te kunnen ontmoeten en  te bedanken, bijvoorbeeld door hem of haar te trakteren op een drankje.

Andere onderwerpen kwamen ook aan bod, zoals auto’s, de slechte dienstverlening van telecombedrijven en frustraties bij het vertalen van voice-overs, maar wie daarover meer wil weten, zal volgende maand eens moeten binnenwaaien tijdens de volgende netwerkavond van GentVertaalt.

 

Netwerkavond januari 2015 - sfeerbeeld

Sfeerbeeld

Leave a Reply