GentVertaalt sleept tweede LIA in de wacht!

Afgelopen donderdag werden voor het tweede jaar op rij de Language Industry Awards of LIA’s uitgereikt. Dit evenement wordt georganiseerd door de Taalsector om mensen en organisaties in de bloemetjes te zetten die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de taalindustrie.
2015-03-26 20.58.37De uitreiking zelf werd voorafgegaan door een lezing van prof. Jacques Van Keymeulen. Hij had het over ons “oraal erfgoed” en de noodzaak om onze dialecten te blijven onderzoeken als volwaardig deel van onze cultuur en om het materiaal dat in de afgelopen eeuw werd verzameld te digitaliseren voor verder onderzoek. Tot onze grote verrassing bleek de financiering hiervan vaak af te hangen van buitenlandse taalinstituten. Blijkbaar hebben onze eigen overheden en instellingen andere prioriteiten.

2015-03-26 19.33.36Aansluitend hierop stelde Pauline Van Daele het dialectloket voor. Dat is een ruim opgevat project over taalvariaties in het Nederlands met een schat aan informatie, onderverdeeld in de categorieën tekst, woord, geluid en beeld. Zeker een bezoekje waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de taalvariaties van ons Nederlands of wie gewoon eens wil grasduinen in bijvoorbeeld de geluidsfragmenten uit zijn of haar eigen regio.

 

Tijdens de pauze was er tijd om te netwerken bij een (heerlijk) hapje en een drankje. Net als vorig jaar deed gastheer Dries Debackere er alles aan om het de genodigden naar hun zin te maken en mensen met gelijklopende interesses aan elkaar voor te stellen. Een niet onbelangrijk aspect van een avond als deze, die de professionalisering van onze sector als doel heeft.

CBDY43jWwAABzNdMaar het hoogtepunt van de avond was uiteraard de uitreiking van de in totaal acht LIA’s. De ceremonie werd aan elkaar gepraat door Miet Ooms, die vorig jaar nog een interessante presentatie gaf op onze eigenste Taalconferentie over noord-zuidvariatie in het Nederlands. En dat is nu net de conferentie die genomineerd was voor een LIA in de categorie ‘Beste leer- en netwerkevenement’. Dankzij jullie massale aantal stemmen heeft onze conferentie het gehaald, en mogen we ons voor het tweede jaar op rij de winnaars in deze categorie noemen! We zijn uiteraard zeer blij met deze erkenning voor ons vrijwillige initiatief, en we bedanken graag nog eens uitdrukkelijk al onze sympathisanten, iedereen die ons een warm hart toedraagt en iedereen die voor ons heeft gestemd.
 
2015-03-26 21.36.00 - kopieHier vind je een volledige lijst met alle winnaars.

Hier vind je een verslag van de avond van Herman Boel.

Hier kun je onze Facebook-groep volgen.

 

Sébastien, Mick & Tom

Leave a Reply