Netwerkavond 24/02: verslag

Afgelopen maandagavond was Café De Loge het toneel voor onze maandelijkse netwerkavond. Zoals gewoonlijk waren er weer leuke informele gesprekken, zoals over het ondertitelen van Spaanse telenovelles —waar het onderscheid tussen een eenhoorntje en een eekhoorntje niet zo onbelangrijk blijkt— of over verkeersagressie en wegpiraten. Er werden zoals steeds ook enkele verzuchtingen in de groep gegooid: er vallen in België maar weinig opdrachten te rapen in de talencombinatie Spaans-Nederlands, en sociale lasten betalen als starter met een laag inkomen is best even slikken.

Nuttige tip: als je een aangetekende zending krijgt op naam van je zaak, mag je die vaak niet in ontvangst nemen zonder bewijs van je inschrijving in de KBO — weer een prachtig staaltje Belgische bureaucratie. Je kunt maar beter een formulier afdrukken via de Kruispuntbank van Ondernemingen (Google “postvolmacht” en lees meer hierover op de website van de Post).

We kregen het gezelschap van twee leden van Joverta. Dit (tijdelijke) vertaalbureau is het stageproject van vier laatstejaarsstudentes vertaalkunde aan UGent. Ze konden al meteen enkele nuttige contacten leggen zodat ze binnenkort nog wat extra in de belangstelling kunnen komen dankzij GentVertaalt. Hou zeker onze Facebook-pagina in de gaten en de blog van een niet nader genoemd lid dat goed overweg kan met Trados.

Dat GentVertaalt niet altijd louter professioneel is, bewees Magali door ons te verlichten over de combinatie tussen het vertalen en het zorgen voor een pasgeborene. We wensen haar alvast veel succes toe.

Het was ook een bijleer- en troubleshootavond, want bijna iedereen schaarde zich rond de laptop van Marleen voor de Trados-tips van Herman.

Maar eerder waren alle ogen gericht op een ander scherm, toen het tijd was voor een ‘dienstmededeling’ van GentVertaalt, aanschouwelijk voorgesteld op een iPad. Alle aanwezigen kregen namelijk in avant-première ons nieuwe project te zien: de Taaldatabank van GentVertaalt. Later gaan we daar in een aparte aankondiging nog wat dieper op in, maar ze staat nu al online, dus geïnteresseerden kunnen ze alvast gaan ontdekken!

Lees meer over de Taaldatabank

Voor zowel Herman als Marleen is maandagavond eigenlijk sportavond, maar toch waren ze van de partij. We proberen zeker nog voor wat meer variatie te zorgen en ook op andere dagen van de week af te spreken.

Bedankt voor jullie sprankelende aanwezigheid, Len, Douchka, Els K., Chiara, Lisa, Herman, Magali, Marleen en Els V.O.! En bedankt voor de gratis boterhammen met preparé, Jos van De Loge!

 

 

Leave a Reply