Cursus ondertitelen voor beginners 2

Nieuw bij GentVertaalt: leer ondertitelen!

Dit najaar organiseren we voor het eerst een cursus ondertitelen voor beginners. Deze opleiding wordt gegeven door professioneel ondertitelaar Len Van Renterghem, en dat gespreid over twee dagen: vrijdag 30 september en vrijdag 7 oktober.

Inhoud

Ondertitelen is een heel specifieke tak van de vertaalwereld met heel eigen regels. Door de beperkingen van het medium moet de ondertitelaar creatief uit de hoek komen en de brontaal soms noodgedwongen meer loslaten dan ‘m lief is. In deze training leren de deelnemers wat ondertitelen zo bijzonder maakt, welke trucjes er bestaan om deze beperkingen te omzeilen en maken ze zelf hun eerste ondertitels aan met professionele software. De nadruk van de training ligt op praktijkervaring, zodat de deelnemers na de inleidende training beter weten of ondertitelen iets voor hen is en of ze er misschien verder in willen gaan.

Na een inleiding over enkele vaak gebruikte begrippen en enkele belangrijke regels nemen de deelnemers de mogelijkheden van de (proefversie van de) ondertitelsoftware Spot door en maken ze samen met de lesgever hun eerste ondertitels aan. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met een keuzefragment in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Nederlands. Ze krijgen daarbij onmiddellijk feedback.

Lesgever

Len Van Renterghem studeerde in 2006 af aan de Hogeschool Gent als licentiaat vertaler en ondertitelt sindsdien voltijds, voor de grote Vlaamse omroepen, maar ook voor Netflix en voor filmmaatschappijen. Hij werkt ook als eindredacteur en weet dus welke fouten nieuwe ondertitelaars vaak maken en wat de valkuilen zijn voor beginners.

Waar & wanneer

Bedrijvencentrum De Punt
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
Website De Punt

(Er is ruime parkeergelegenheid vlakbij.)


De cursus wordt verspreid over twee vrijdagen:
30 september en 7 oktober 2016
telkens van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Wat heb ik nodig?

Een laptop met de geïnstalleerde proefversie van de ondertitelsoftware Spot.

Prijzen

Vroegboektarief tot 31 augustus: 440 euro excl. btw.

Normaal tarief vanaf 1 september: 490 euro excl. btw.

Ontbijt, lunch, koffie, water en fruitsap zijn inbegrepen.

Inschrijven

Stuur een mailtje naar info@gentvertaalt.be. Het aantal plaatsen is beperkt tot acht personen, dus er op tijd bij zijn is de boodschap!

 

Tot gauw!

Het GentVertaalt-team

 

2 thoughts on “Cursus ondertitelen voor beginners

 1. Reply Ann de Kreyger feb 25,2019 16:43

  Goedemiddag,

  was dit eenmalig of zouden jullie dit nogmaals organiseren?

  Groetjes,
  Ann

  • Reply Sébastien feb 25,2019 17:00

   Dag Ann,

   Dit was eenmalig. GentVertaalt organiseert ondertussen geen opleidingen meer. Er komt wel een conferentie op 22 juni 2019.

   Sébastien

Leave a Reply